proste i smaczne z lekko kwaskowymi porzeczkami - oraz słodkim lukrem.. najlepsze na letnie upalne dni:)
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
250 g masła
około 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym( u mnie Danio)
3 niepełne szklanki maki pszennej plus maka do podsypywania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
około 3 szklanki czerwonej porzeczki bez szczypułek
oraz
na lukier :
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Lukrowane ciasto waniliowe bez jajek z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Porzeczki opłukać , obrać ze szczypułek.
2.Wszystkie składniki na ciasto połaczyć i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 35 cm/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na spód blachy. Druga część ciasta włożyć do lodówki.
Na ciescie rozprowadzic czerwona porzeczkę Delikatnie posypać cukrem pudrem i przykryc drugą częściua rozwałkowanego ciasta .
3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 st C.
4. Lukier:
Cukier puder dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną tak, żeby nie było grudek.
Ciasto po upieczeniu, jeszcze gorące polać lukrem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem mozna udekorowac świezą czerwona porzeczką. smacznego:)
Komentarze