Ciasto z czerwoną porzeczką

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Słodycz pianki przełamuje kwaskowata porzeczka.

Składniki:

  • Konfitura:
    ● 70 dag czerwonej porzeczki
    ● 1 szkl. cukru
    ● op. żelfiksu
    Ciasto: 4 żółtka
    ● 12,5 dag masła
    ● 5 dag mąki ziemn.
    ● 15 dag mąki tortowej
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● 4 łyżki mleka
    Pianka: 4 białka
    ● 15 dag cukru
    ● płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Konfitury

Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Konfitura: porzeczki przebieramy i myjemy. Konfiturę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu żelfiksu, dodając cukier. Studzimy.
  • 2. Ciasto: mąki mieszamy z proszkiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę, ucierając: żółtko i po łyżce mąki i mleka, aż do wyczerpania składników. Wykładamy do formy (24x30 cm) i pieczemy 20-25 minut w 180 °C.
  • 3. Pianka: 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, przesianą mąkę i sok. Krótko miksujemy.
  • 4. Na gorące ciasto wykładamy konfiturę, a na nią piankę. Ponownie pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować