Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Konfitura: porzeczki przebieramy i myjemy. Konfiturę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu żelfiksu, dodając cukier. Studzimy.
2.Ciasto: mąki mieszamy z proszkiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy na zmianę, ucierając: żółtko i po łyżce mąki i mleka, aż do wyczerpania składników. Wykładamy do formy (24x30 cm) i pieczemy 20-25 minut w 180 °C.
3.Pianka: 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, przesianą mąkę i sok. Krótko miksujemy.
4.Na gorące ciasto wykładamy konfiturę, a na nią piankę. Ponownie pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze