Ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

polecenia: od Pani katrinaM24 dziękuje za przepis

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:

    -6 jajek
    -6 łyżek cukru
    -6 łyżek mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki coli
    -3 łyżki oleju
    -3 płaskie łyżki kakao
    -trochę coli do nasączenia biszkopta
    MASA:

    -150 g zmielonych herbatników np. szkolne
    -150 g zmielonych orzechów włoskich
    -150 g margaryny lub masła
    -120 g cukru pudru
    -200 ml coli
    MASA ŚMIETANOWA:

    -500-600 ml śmietany 30%
    -2 łyżki cukru pudru
    -3 śmietan fixy

    Dodatkowo

    czekolada do posypania ciasta -mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt (przepis na dużą blaszkę )
    Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
    Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując cukier.
    Następnie dodajemy po żółtku.
    Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy bardzo delikatnie miksując.
    Następnie dodajemy olej oraz colę.
    Wszystko dokładnie miksujemy.
    Biszkopt wylewamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki.
    Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
    2. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą.
    3. MASA HERBATNIKOWI-ORZECHOWA
    Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy do jednej miski.
    Całość zalewamy 200 ml coli, i mieszamy.
    Odstawiamy na chwilę.
    Następnie w osobnej misce miksujemy na jednolitą masę margarynę w temperaturze pokojowej,
    i dodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder.
    Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt.
    Wyrównujemy.
    4. MASA ŚMIETANOWA:
    Schłodzoną śmietankę chwilę ubijamy. Śmietan fixy mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do jeszcze nie ubitej śmietany, ubijamy do sztywności.
    Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i ciacho gotowe

Porady

polecenia: od Pani katrinaM24 dziękuje za przepis

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować