-150 g zmielonych herbatników np. szkolne
-150 g zmielonych orzechów włoskich
-150 g margaryny lub masła
-120 g cukru pudru
-200 ml coli
MASA ŚMIETANOWA:
Ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt (przepis na dużą blaszkę )
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując cukier.
Następnie dodajemy po żółtku.
Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy bardzo delikatnie miksując.
Następnie dodajemy olej oraz colę.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Biszkopt wylewamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą.
3. MASA HERBATNIKOWI-ORZECHOWA
Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy do jednej miski.
Całość zalewamy 200 ml coli, i mieszamy.
Odstawiamy na chwilę.
Następnie w osobnej misce miksujemy na jednolitą masę margarynę w temperaturze pokojowej,
i dodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder.
Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt.
Wyrównujemy.
4. MASA ŚMIETANOWA:
Schłodzoną śmietankę chwilę ubijamy. Śmietan fixy mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do jeszcze nie ubitej śmietany, ubijamy do sztywności.
Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i ciacho gotowe
Komentarze