Kruche ciasto z masą orzechową

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Teraz jest sezon na orzechy. Rozpoczynam go ciastem kruchym z masą orzechową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    3 szkl. mąki
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    30 dkg orzechów włoskich
    1 szkl. mleka
    20 dkg cukru pudru
    10 dkg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel je na dwie części - 3/4 i 1/4. Większą częścią ciasta wylep formę do pieczenie o wymiarach 30x25 cm. Drugą część włóż do zamrażarki na 15 min. W tym czasie orzechy drobno pokrój. Następnie przełóż je do rondelka i razem z mlekiem i cukrami zagotuj. Gotuj około 5 min. Lekko przestudzoną masę wylej na ciasto. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto. Piecz około 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować