Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką pomarańczową

4.5 (158 ocen)

Kruche ciasto, budyń czekoladowy i mega cytrynowo-pomarańczowa masa serowa, kto nie skusi się na kawałeczek?

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    30 dag mąki pszennej
    10 dag cukru trzcinowego
    10 dag masła
    2 jajka
    1 żółtko (białko idzie do masy serowej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka przyprawy do dań słodkich Kamis
    WARSTWA BUDYNIOWA:
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    3 szklanki mleka
    WARSTWA SEROWA:
    50 dag sera trzykrotnie mielonego na sernik
    4 łyżki cukru
    10 dag miękkiego masła
    3 jajka
    1 białko (żółtko poszło do ciasta)
    1 cytrynowy budyń bez cukru
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    szczypta soli
    10 dag smażonej skórki pomarańczowej + łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło.
    Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki.
  • 2. WARSTWA BUDYNIOWA:
    Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając.
    Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia.
  • 3. WARSTWA SEROWA:
    Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem.
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
    Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.
    Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu).
    Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Ser biały Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować