Cytrynowy sernik z budyniem czekoladowym i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Blaszkę o wymiarach 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę i zimne masło.
Posiekać na kruszonkę, dodać jajka i żółtko, wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto i wykleić nim dno blaszki.
2.WARSTWA BUDYNIOWA:
Budynie i mąkę rozmieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i zagotować mieszając.
Gorący budyń wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia.
3.WARSTWA SEROWA:
Miękkie masło spienić, utrzeć najpierw z cukrem, a następnie z dodawanymi na zmianę żółtkami i porcjami sera, wymieszać z aromatem cytrynowym i sypkim budyniem.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
Skórkę pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec godzinę w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze