Ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka cały czas ubijając. Dodać wodę i wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane rodzynki. Przełożyć do przygotowanej formy i piec ok35 min w 180 st. Ciasto wystudzić i przekroić na połowy. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru na koniec dodać opłukane rodzynki i wymieszać. Wyłożyć ciepły budyń na połowę ciasta. Przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody(ok 1/4 szkl) przestudzić i wymieszać ze serem .Wyłożyć na wierzch ciasta .Zasypać wiórkami kokosowymi albo polać polewą czekoladową. Schłodzić.Rozmiar blaszki 38/24cm.
Komentarze