Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić. W zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 12 otworów na brzoskwinie ( miałam 12 połówek brzoskwiń).
3.Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń ( nie jest to konieczne, ja nie nasączyłam biszkoptu). Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.
Komentarze