Ciasto z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

trochę pracochłonne ciasto, ale warto, bo jak zmięknie to jest pyszne :)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500 g mąki
    • 150 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 1/2 margaryny
    • 1/2 szkl śmietany ( ja dałam 200g)
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody

    Biszkopt:
    • 3 jaj
    • 3 łyżek cukru
    • 3 łyżek oleju
    • 2 łyżki mąki

    Krem:
    • 300 g masła
    • 2 budynie śmietankowe
    • 900 ml mleka
    • 2-3 łyżek cukru
    • 1 cytryna

    Dżem:
    • 0,5 l dżemu (wykorzystałam dżem brzoskwiniowy 2x po 280g)
    • 1 galaretka brzoskwiniowa

    Dodatkowo:
    • 1 puszka brzoskwiń
    • Tarta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Dżemy

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić. W zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 12 otworów na brzoskwinie ( miałam 12 połówek brzoskwiń).
  • 3. Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.

  • 4. Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń ( nie jest to konieczne, ja nie nasączyłam biszkoptu). Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.

Porady

Forma 24x36

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować