Ciasto z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 3977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubimy ciasta z owocami. Proponuję na świąteczny stół, ale nie tylko, ciasto z brzoskwiniami. Jest lekko winne w smaku i na pewno zadowoli nie jednego smakosza słodkości.

IMG_4402

Składniki

Ciasto:
500 g mąki
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1/2 margaryny
1/2 szkl śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
300 g masła
2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
900 ml mleka
5-6 łyżek cukru
1 cytryna
ekstrakt wanilii

0,5 l dżemu ( u mnie wieloowocowy)
1 galaretka np. cytrynowa
1 puszka brzoskwiń

30 g gorzkiej czekolady

Forma 24x36

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z brzoskwiniami

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.
  • 2. Jajka na biszkopt ubić z cukrem. Do puszystej ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie i wylać do formy. Wyrównać i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu w zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 11 otworów na brzoskwinie.
  • 3. Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Mieszać od czasu do czasu.
  • 4. W między czasie dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • 5. Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać ekstrakt wanilii i sok wyciśnięty z cytryny.
  • 6. Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciebrzoskwinieświętaciasto z kremem boże_narodzenie

Zobacz nasze filmy

 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto łaciate z brzoskwiniami

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto łaciate z brzoskwiniami

Ciasto kryzysowe bo wykonane ze...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Ewa27

Ciasto z brzoskwiniami

Puszyste ciasto z brzoskwiniami...

Ciasto czekoladowo - serowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Słodycz sernika, przełamana gorzką...

image-1n2910j

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto styropian z brzoskwiniami

Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: anka1988

Ciasto z brzoskwiniami

Moja rodzina uwielbia te ciasto,...