Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Czekolada ma być zimna ale płynna. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka. Na końcu dodać czekoladę.
3.Borówki opłukać pod wodą i odsączyć. Galaretki rozpuścić I odstawić do lekkiego stężenia. Ma być płynna, ale nie może być lejąca, bo przeleje się przez ciasto.
Komentarze