Ciasto z borówkami

0 (0 ocen)

Proste ciasto, ale za to jakie pyszne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jaj
    • 3 łyżek cukru
    • 3 łyżek oleju rzepakowego
    • 2 łyżki mąki

    Krem z białej czekolady:
    • 250g serka mascarpone
    • 250ml śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Tabliczka białej czekolady

    Dodatkowo:
    • 250g borówek angielskich
    • 3 galaretki owoce leśne
    • 1200ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Czekolada ma być zimna ale płynna. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka. Na końcu dodać czekoladę.
  • 3. Borówki opłukać pod wodą i odsączyć. Galaretki rozpuścić I odstawić do lekkiego stężenia. Ma być płynna, ale nie może być lejąca, bo przeleje się przez ciasto.
  • 4. Składanie ciasta:
    BISZKOPT – KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY – BORÓWKI - GALARETKA

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować