Budyniowe ciasto z borówkami

  • wyświetlono: 1795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek.

Mniam1
  • 23 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT BUDYNIOWY:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżki oleju

SEROWY KREM:

250 g zmielonego twarogu z wiaderka
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka żelatyny
100 g czekolady białej
2 szklanki kremowej śmietanki 30%
300 g borówek amerykańskich

DODATKOWO:
1 galaretka cytrynowa w
1 3/4 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowe ciasto z borówkami

  • Biszkopt1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • Krem2. Krem. Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować.
    Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wlać do niej galaretkę.
    Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i stale ucierając wlać przestudzoną czekoladę z galaretką.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w krem.
  • Borówki na kremie3. Biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką wody z sokiem cytrynowym lub mocną herbatą. Do formy, w której piekł się biszkopt włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować niewielką ilością tężącego kremu, rozłożyć połowę borówek i zalać trochę więcej niż połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać i powciskać borówki. Ciasto odstawić do lodówki.
    Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i zimną ostrożnie wylać na wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem lub nożem do chleba. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógbiała czekoladagalaretkiborówka amerykańskakrem czekoladowyciasta z owocamiCiasta przekładanelekkie ciastaciasta z krememserowy krem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0waq0er

Dodane przez: Magster

CYTRYNOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

Proste ciasto z borówkami które...

ciasto czekoladowe z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowe z borówkami

Kakaowe ciasto z dodatkiem czekoladowych...

rabarbar

Dodane przez: izaa_a

budyniowe ciasto z rabarbarem

bardzo smaczne ciasto; fajnie wyczuwalny...

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Niezwykle kruche ciasto z delikatną...

image-0o9mnem

Dodane przez: beniawojt

Ciasto jogurtowe z borówkami

Proste,szybkie i pyszne ciasto...

ciasto z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z borówkami

Bardzo proste i smaczne ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE