Ciasto z borówkami

4.48 (196 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Puszyste biszkopty, aksamitna masa, duża ilość borówek w galaretce ....

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Wymiary formy: 24/35cm

    Składniki na biszkopt

    8 jaj
    8 łyżek ciepłej wody
    250g cukru
    160g maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    250g masła
    450g serka homogenizowanego waniliowego
    2 pełne szklani mleka w proszku
    2/3 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1,5 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    3 galaretki krystaliczne
    1,5 kg borówki
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu

    Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia.

    Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, upiec biszkopt , po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
  • 2. Wykonanie masy:
    Masło utrzeć z cukrem , porcjami dodawać serki na przemian z mlekiem w proszku.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody, dodać do masy >
    Do masy dodać połowę borówek ,
  • 3. Galaretki rozpuścić w 4,5 szkl wrzątku , wystudzić , wsypać pozostałe borówki, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt-masa- galaretka-biszkopt- masa- galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować