ciasto z borówkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

ciasto biszkoptowe z masą śmietankowo-owocową i delicjami

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • (tortownica 24cm)

    biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa śmietankowo-owocowa:
    330 ml śmietany 30%
    galaretka o smaku owoców leśnych
    1-2 łyżki cukru pudru
    ok. 100 g borówek
    masa serowa:
    250 g serka mascarpone
    1 szkl śmietany 30%
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szkl mleka

    dodatkowo :
    1 opakowanie delicji z nadzieniem malinowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy olej, przesypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką . Przelewamy do formy i pieczemy 20-25 minut. Biszkopt studzimy

    masa śmietankowo-owocowa:

    Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany. Do masy dodajemy borówki i przelewamy na biszkoptowy spód.Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

    Na masie śmietanowej z borówkami układamy delicje, a na nie wylewamy masę serową.

    masa serowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej po 1 łyżce serka, miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować