Ciasto z bezą kokosową i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach.
3.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować ze śmietanką i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać rum i sok z cytryny.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć cały dżem wiśniowy i 1/3 kremu. Położyć bezę, na nią 1/3 kremu, biszkopt i ostatnia część kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
Komentarze