Ciasto z bezą kokosową i wiśnią

4.51 (185 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Eleganckie i smaczne ciasto z bogatym wnętrzem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Beza kokosowa:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru pudru
    150g kokosu

    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 szklanka śmietanki 30%
    4 żółtka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    32g cukru wanilinowego
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek rumu
    1 duży słoik dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżem wiśniowy

Ciasto z bezą kokosową i wiśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos mieszając łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Upiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach.
  • 3. Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować ze śmietanką i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać rum i sok z cytryny.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć cały dżem wiśniowy i 1/3 kremu. Położyć bezę, na nią 1/3 kremu, biszkopt i ostatnia część kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować