Ciasto ucierane z bezą kokosową

4.5 (164 ocen)

Pyszne ciasto, idealne na upalne dni, bo nie trzeba go przekładać :)

Składniki:

  • Ciasto ucierane::
    6 żółtek
    2 całe jajka
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg margaryny
    3 dkg smalcu
    20 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    słoik wiśni drylowanych
    garść rodzynek
    orzechy mielone do posypania

    Beza kokosowa:
    6 białek
    20 dkg cukru
    20 dkg kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto ucierane z bezą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z bezą kokosową 1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z bezą kokosową 2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami.
  • Ciasto z bezą kokosową 3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach

    Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około godziny..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rodzynki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować