Tort z kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
2.nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem i nasączyć resztą dżemu.
5.Posmarować resztą kremu.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Całość schłodzić.
7.Zdjąć zabezpieczenia, ułożyć na paterze.
8.obłożenie-Zmiksować śmietankę z kremem i posmarować cały tort.
9.rozetki-Zrobić tak jak z poprzednim kremem i zrobić rozetki na górze tortu.
Komentarze