Ciasto z batatów na Halloween

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Postanowiłam wykorzystać słodkie ziemniaki i zrobić z nich ciasto, które w smaku bardzo przypominało znane ciasto marchewkowe. Przyznam, że znacznie bardziej mi smakowało dodatkowo oblane serkiem i obsypane skórką pomarańczową.

Składniki:

  • ciasto: 200g miękkiego masła, 350g cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, szczypta soli, 2 szklanki ugotowanych, utłuczonych batatów (około 700g)

    glazura pomarańczowa: szklanka drobnego cukru, łyżeczka skórki z pomarańczy, 5 łyżeczek soku z pomarańczy
    glazura z serka: 20g masła, 180g serka kremowego, 80g cukru pudru, 4 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z batatów na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obrać ze skórki i ugotować do miękkości. Jeszcze gorące zmiażdżyć tak, by powstała papka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż nabierze puszystości. Następnie dodać po jednym jajku, miksując cały czas, aż każde z nich dobrze połączy się z masą. Dolać olejek waniliowy.

    W osobnej misce przygotować składniki suche. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i przyprawą korzenną.
  • 3. Składniki dodawać powoli do ubitej masy jajecznej na zmianę z utłuczonymi batatami.

    Gdy składniki dobrze się wymieszają, surowe ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (okrągłej lub niedużej kwadratowej).

    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe zanurzając w nim drewniany patyczek. Jeśli nie klei się on, ciasto jest gotowe.
  • 4. W małym garnuszki przygotować pomarańczowa glazurę. Wsypać do niego cukier, wlać sok z pomarańczy i otarta skórkę. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Jeszcze gorącą, polewany wierzch ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Glazura przypomina karmel i jest dość twarda, ale po kilku godzinach zmięknie.
  • 5. Na masę serową, wszystkie składniki wsypać do miksera i ucierać około 5 minut. Masę przekładamy na wierzch ciasta.

    Dekorujemy startą skórka pomarańczową. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Halloween

Podobne przepisy

4.47 (187 ocen)

image-11qyohd

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka na Halloween

To może cię zainteresować