Postanowiłam wykorzystać słodkie ziemniaki i zrobić z nich ciasto, które w smaku bardzo przypominało znane ciasto marchewkowe. Przyznam, że znacznie bardziej mi smakowało dodatkowo oblane serkiem i obsypane skórką pomarańczową.
Ciasto z batatów na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty obrać ze skórki i ugotować do miękkości. Jeszcze gorące zmiażdżyć tak, by powstała papka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
2.W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, aż nabierze puszystości. Następnie dodać po jednym jajku, miksując cały czas, aż każde z nich dobrze połączy się z masą. Dolać olejek waniliowy.
W osobnej misce przygotować składniki suche. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą i przyprawą korzenną.
3.Składniki dodawać powoli do ubitej masy jajecznej na zmianę z utłuczonymi batatami.
Gdy składniki dobrze się wymieszają, surowe ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (okrągłej lub niedużej kwadratowej).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe zanurzając w nim drewniany patyczek. Jeśli nie klei się on, ciasto jest gotowe.
4.W małym garnuszki przygotować pomarańczowa glazurę. Wsypać do niego cukier, wlać sok z pomarańczy i otarta skórkę. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu około 10 minut, aż zgęstnieje. Jeszcze gorącą, polewany wierzch ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Glazura przypomina karmel i jest dość twarda, ale po kilku godzinach zmięknie.
5.Na masę serową, wszystkie składniki wsypać do miksera i ucierać około 5 minut. Masę przekładamy na wierzch ciasta.
Dekorujemy startą skórka pomarańczową. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Komentarze