Babka na Halloween

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, że babka musi być tylko na Wielkanoc? Moja propozycja na kolorową babkę na Halloween.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 20 dag margaryny

    - 3 jajka

    - 1 szklanka cukru

    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1 łyżka kakao

    - fioletowy barwnik spożywczy

    - pomarańczowy barwnik spożywczy

    lukier

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    - fioletowy barwnik spożywczy

    - pomarańczowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W między czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystość.
  • 3. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubijamy.
  • 4. Dodajemy jeszcze letnią margarynę i ponownie ubijamy.
  • 5. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej fioletowy barwnik, a do trzeciej pomarańczowy barwnik.
  • 6. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto kakaowe, później fioletowe i na koniec pomarańczowe.
  • 7. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
  • 8. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
  • 9. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
  • 10. Lukier dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy fioletowy barwnik, a do drugiej pomarańczowy.
  • 11. Babkę dekorujemy lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować