Ciasto wiśniowo- brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciacho.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt z 4 jajek:
    4 jajka
    6 łyżek cukru kryształu
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatki:
    wiśnie wydrylowane (około 2 szklanek)
    1 łyżeczka żelatyny
    puszka brzoskwiń w lekkim syropie
    budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
    200 g masła lub margaryny
    2-3 łyżki cukru do masy
    2 galaretki brzoskwiniowe lub inne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowo- brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia. Wylewamy biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.
    Odsączamy brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy budyń z 2-3 łyżkami cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.
    Możemy rozpuścić galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne galaretki brzoskwiniową i agrestową.
    Gdy budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte masło i ucieram nadal na gładką masę.
    Na koniec dodaję odsączone z żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło i
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować