Ciasto wiśniowe crumble

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Pyszne, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką :) Proste i szybkie w wykonaniu. Lekko wilgotne, z moimi ulubionymi, lekko kwaskowatymi wiśniami. Do koniecznego upieczenia w tym sezonie :)

  • 50 min

Składniki:

  • Kruszonka:
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    40 g masła

    Ciasto:
    220 g mąki pszennej
    125 g masła
    80 g cukru
    1 zaokraglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    2 duże jajka
    1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%

    350 g wiśni

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto wiśniowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
  • 2. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jajka, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i mąkę, zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x26 cm.
  • 3. Wiśnie wydrylować, wyłożyć na wierzch ciasta, lekko wcisnąć. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok.40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować