Ciasto urodzinowe a'la torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj z octem i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Tortownica 28
2.Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o durzych oczkach. Dajemy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 15min. Zciągamy z ognia i dodajemy sypką galaretkę. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzoną dajemy na pierwszy blat ciasta. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
3.Masa waniliowa:
Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po łyżce serka waniliowego, miksujemy. Gotowym kremem smarujemy wierzch ciasta i boki.
4.Polewa:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder cały czas mieszając oraz resztę składników. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać polewą ciasto i udekorować refaello.
Komentarze