Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem kokosowym

  • wyświetlono: 1059 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Ciasto w pastelowych kolorach z dodatkiem czekośliwki i jabłek, którego uzupełnieniem jest smaczny krem kokosowy i aksamitna polewa. Ciasto bardzo smaczne, które zrobimy z produktów dostępnych w każdej kuchni! Polecam!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x37cm
Ciasto żółte:
4 żółtka
100g margaryny
100g cukru pudru
125g mąki
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Powidła śliwkowe gęste lub czekośliwka
2 – 3 jabłka

Ciasto białe:
4 białka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
60g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
500 ml mleka
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g kokosu
150g margaryny
herbatniki

Polewa kakaowa:
100g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem kokosowym

  • 1. Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Na cieście miejscami wyłożyć powidła i ćwiartki jabłek, na nie wyłożyć ciasto białe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 minut do suchego patyczka.
  • 2. Ciasto białe: Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić gdy będą sztywne dodać cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać margarynę. Na koniec delikatnie mieszając już łyżką połączyć z mąką.
  • 3. Krem kokosowy: Odlać ½ szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną. Krem rozsmarować na zimnym cieście. Ułożyć herbatniki, polać je polewą.
  • 4. Polewa kakaowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylajabłkaczekośliwkaciasta z masamiciasta ucierane ciasta z owocamikokos powidła

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Mokre ciasto piernikowe z dodatkiem...

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym...

Ucierane ciasto z borówkami pod kokosową kruszonką

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z borówkami pod kokosową...

Ciasto z typu jednogarnkowych,...

Ucierane ciasto z kokosem i owocami

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z wkładką kokosowo - owocową

Proste i szybkie w przygotowaniu...

Ucierane kokosowe ciasto z malinami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierane kokosowe ciasto z malinami

U mnie powoli zaczyna się sezon...

ciasto pani Marzeny

Dodane przez: klementynka

ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z...

Wydaje się skomplikowane ale takie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.