Ciasto tropikalne

4.5 (162 ocen)

Puszyste kokosowe ciasto z ananasem i brzoskwiniami, wspaniale nadaje się na letni na podwieczorek z mrożoną herbatą

Składniki:


  • 200 g masła
    170 g cukru
    3 jajka
    3 łyżki syropu ananasowego
    280 g mąki pszennej typ 450
    40 g skrobi z tapioki
    70 g wiórków kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 plastrów ananasa
    1 brzoskwinia
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tropikalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wymieszać ze skrobią z tapioki, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, odstawić.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

    Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.

    Wlać 3 łyżki syropu ananasowego (pozostałego po osączeniu plastrów ananasa z puszki), zmiksować.

    Wsypać suche składniki i zmiksować.

    Ciasto wyłożyć do formy (średnica 25cm) wyścielonej papierem, wyrównać.

    Na wierzchu ułożyć plastry ananasa (dobrze osączone na ręczniku papierowym) oraz pokrojoną w kawałki brzoskwinię, posypać 2 łyżkami wiórków.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Brzoskwinie Wiórki kokosowe Tapioka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować