Tropikalne ciasto - Ananasowiec

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od koleżanki, ale lekko go zmodyfikowałam. Jest banalnie proste i sprawia, że czujemy się jak w tropikach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BSZKOPT:
    10 jajek
    10 łyżek mąki pszennej
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    MASA:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    3łyżki cukru
    1 szkl. Wody
    1 puszka ananasów
    4 żółtka
    200g masła
    BEZA:
    4 białka
    1 szkl. Cukru
    200 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza

Tropikalne ciasto - ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubijamy z cukrami na sztywną pianę, dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 35-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy.
    MASA:
    Budynie z cukrem gotujemy na wodzie i na syropie z ananasów. Do przestudzonego budyniu wrzucamy kawałki bardzo miękkiego masła, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy pokrojone na ósemki plastry ananasów.
    BEZA:
    Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i dodajemy kokos. Krótko mieszamy. Pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, gdy się przyrumieni zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy.
    PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt+masa+beza.

Porady

Najlepiej zrobić go dzień przed podaniem, aby ładnie się kroił. Biszkopt można również upiec na occie z mniejsza ilością jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować