Szybkie ciasto tropikalne

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny kokosowy i słodko-kwaśny smak. Szybkie tropikalne ciasto, do przygotowania w 10 minut. Można z tego ciasta przygotować także muffinki. 

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 3 jajka,
    • 180g cukru,
    • 200ml śmietany 18%,
    • 180ml oleju,
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • 120ml pulpy z owoców marakui (4-5 owoców),
    • 280g mąki pszennej,
    • 75g wiórków kokosowych,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybkie ciasto tropikalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Owoce marakui kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ. Odmierzamy potrzebną ilość. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, olej, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy pulpę z marakui i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy różgą krótko, tylko do połączenia składników.
    Ciasto pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować