tropikalne ciasto

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Mój niezawodny sposób na przeniesienie się do ciepłych krajów. Lekkie ciasto z budyniem, galaretką i mnóstwem tropikalnych owoców: bananem, brzoskwiniami, papają, ananasem. W zimie przenosi w tropiki, latem cudownie chłodzi i orzeźwia. Dzieci są zachwycone kolorami, smakiem i owocami. Forma 24*24

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na krem budyniowy:
    1 litr mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    3/.4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    na wierzch:
    1 niebieska galaretka
    1 zielona galaretka
    puszka brzoskwiń
    1 banan
    1 puszka koktailu owocowego (użyłam Helio - papaja czerwona, papaja żółta,guawa, ananas)
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Tropikalne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Niebieską galaretkę rozpuścić w szklance wody, przełożyć do kwadratowego naczynia a kiedy stężeje pokroić w kostkę.
    Ze składników podanych na ciasto ubić i upiec biszkopt.
  • 2. Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią, budyniem i jajkiem. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotować budyń kilka minut, aby nie było czuć surowej mąki. Przestudzić.
    Zieloną galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić.
  • 3. Na ciasto wyłożyć budyń i równo rozsmarować. Większe owoce pokroić i wszystkie ułożyć na budyniu, razem z kostkami niebieskiej galaretki. Zalać tężejącą zieloną galaretką i odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować