Ciasto Trocinowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam szarlotki jednak zwykle kojarzą mi się one z chłodnymi dniami. Połączenie jabłek z galaretką jest bardzo smaczne i nadaje ciastu lekkości. Ciasto wygląda i smakuje bardzo dobrze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    700 ml mleka
    1/2-3/4 szkl. cukru
    1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła

    Warstwa zielona:
    5 jabłek
    2 galaretki kiwi/agrestowe
    1 duża łyżka żelatyny

    Warstwa kokosowa
    100 g wiórek kokosowych
    20 g masła
    2 łyżki cukru pudru

    Poncz
    3/4 szkl. ostudzonej herbaty
    1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanili*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto trocinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier, na końcu żółtka Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Przesianą mąkę dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 40x22 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 C. Upieczony biszkopt studzimy, następnie dzielimy na 2 blaty.
  • 2. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrami. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń, mąki i dokładnie mieszamy (można wszystko zmiksować blenderem gdyby pojawiły się grudki lub przetrzeć wszystko przez sitko). Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową, zagotowujemy, odstawiamy, przykrywamy wierzch folią aluminiową tak aby dotykała ona budyniu. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce całkowicie ostudzonego budyniu i dalej ucieramy.
  • 3. Galaretki oraz żelatynę zalewamy 700 ml gorącej wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i łączymy ostudzoną galaretką galaretką.
  • 4. W rondelku/patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i podgrzewamy ciągle mieszając. Wiórki powinny być przyrumienione jednak nie brązowe.
  • 5. Do blaszki lub na deseczkę wykładamy jedną część biszkoptu. Nasączamy ją połową ponczu i wykładamy 3/4 masy budyniowej. Następnie wylewamy tężejąca galaretkę z jabłkami. Na całkowicie stężałą galaretkę wykładamy drugą część biszkoptu, smarujemy go 1/4 masy budyniowej i posypujemy przyrumienionymi wiórkami. Wiórki lekko dociskamy ręką do kremu.

Porady

*Ekstrakt można zastąpić sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować