Ciasto "Trociniak"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatny biszkopt, krem budyniowy, orzeźwiające jabłka w galaretce i aromatyczny prażony kokos.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jaja
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl.mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    1/2 l mleka
    cukier waniliowy
    1 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    1 kostka masła

    GALARETKA:

    3 galaretki agrestowe
    5 jabłek
    1 l wody

    KOKOS:

    20 dag kokosu
    2 łyżeczki masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "trociniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • 2. Dodać żółtka, wciąż ubijając.
  • 3. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Upiec biszkopt, wystudzić.
  • 5. Odlać trochę mleka, rozpuśćić w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami .
  • 6. Ugotować budyń, wystudzić.
  • 7. Masło utrzeć, dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 8. Przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 9. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzić.
  • 10. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wylać na masę budyniową.
  • 11. Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać kokos. Uprażyć.
  • 12. Wystudzony wyłożyć na ciasto.

Porady

Warto wybrać jabłka, które nie ciemnieją po starciu na tarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować