Ciasto trociniak

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest tak pyszne że na jednym kawałku się nie kończy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    200 g masła

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    3 galaretki agrestowe
    oraz
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodać żółtka i ciągle ubijając pomału dodawać cukier i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i piec 25 min w temperaturze 180C. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem w pozostałej części mleka rozpuścić proszki budyniowe i ugotować budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z kostką masła. 2/3 masy budyniowej wyłożyć na jeden blat biszkopta.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i smażyć około 10 minut, ostudzić. Do jabłek dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała. Gdy masa zastygnie wyłożyć pozostałą masę budyniową. Na patelni roztopić 3 łyżeczki masła dodać 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażyć bardzo często mieszając aby nabrały żółtego koloru. Ostudzić i wyłożyć na masę budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować