Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę dodać żółtka i ciągle ubijając pomału dodawać cukier i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i piec 25 min w temperaturze 180C. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem w pozostałej części mleka rozpuścić proszki budyniowe i ugotować budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z kostką masła. 2/3 masy budyniowej wyłożyć na jeden blat biszkopta.
2.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i smażyć około 10 minut, ostudzić. Do jabłek dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na masę budyniową. Wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała. Gdy masa zastygnie wyłożyć pozostałą masę budyniową. Na patelni roztopić 3 łyżeczki masła dodać 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażyć bardzo często mieszając aby nabrały żółtego koloru. Ostudzić i wyłożyć na masę budyniową.
Komentarze