Ciasto Tatry

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawe połączenie biszkoptu, masy orzechowej i ciasta karpatkowego

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    8 jajek
    2 szklanki cukru
    szklanka mąki ziemniaczanej
    szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    szczypta soli
    ciasto karpatkowe:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    1/2 kostki masła
    5 jajek
    szczypta soli
    masa:
    1 kostka masła
    1 puszka orzechowej masy krówkowej
    1 tabliczka czekolady
    4 łyżki mleka w proszku
    Poncz:
    kieliszek spirytusu
    3 łyżki cukru pudru
    szklanka przegotowanej wody
    sok z połowy cytryny
    Dodatkowo:
    1 tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto tatry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpatka:
    Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy 1/2 kostki masła i sól, gotujemy. Do wrzącej mieszanki wsypujemy mąkę, ucieramy łyżką aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.Rondel zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej po 1 jajku cały czas miksujemy.Ciasto wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w 200 st.C. Nie otwieramy przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ciasto opadnie.
    Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, następnie obie mąki. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy białą , drugą miksujemy z kakao. Na blaszkę wykładamy na środku 2 łyżki ciasta ciemnego, na to dwie łyżki ciasta białego, czynność powtarzamy aż do skończenia się obu ciast. Pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut.

    Masa:
    Masło miksujemy na puszysto, dodajemy po łyżce kajmaku , dodając suche mleko w proszku, miksujemy na gładką masę.
    Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy połową ponczu ( wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą), wykładamy połowę masy kajmakowej. Jedną tabliczkę czekolady drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną czekoladą posypujemy masę kajmakową, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Wierzch przykrywamy blatem karpatkowym. Drugą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroimy nożem z ząbkami.

Porady

W wersji dla dzieci pomijamy alkohol. Zamiast czekoladą , wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, tworząc " ośnieżone szczyty"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować