1.Karpatka:
Do rondelka wlewamy wodę, wkładamy 1/2 kostki masła i sól, gotujemy. Do wrzącej mieszanki wsypujemy mąkę, ucieramy łyżką aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.Rondel zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej po 1 jajku cały czas miksujemy.Ciasto wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w 200 st.C. Nie otwieramy przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ciasto opadnie.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, następnie obie mąki. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy białą , drugą miksujemy z kakao. Na blaszkę wykładamy na środku 2 łyżki ciasta ciemnego, na to dwie łyżki ciasta białego, czynność powtarzamy aż do skończenia się obu ciast. Pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut.
Masa:
Masło miksujemy na puszysto, dodajemy po łyżce kajmaku , dodając suche mleko w proszku, miksujemy na gładką masę.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy połową ponczu ( wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą), wykładamy połowę masy kajmakowej. Jedną tabliczkę czekolady drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną czekoladą posypujemy masę kajmakową, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy na nim resztę masy. Wierzch przykrywamy blatem karpatkowym. Drugą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroimy nożem z ząbkami.
Porady
W wersji dla dzieci pomijamy alkohol. Zamiast czekoladą , wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, tworząc " ośnieżone szczyty"
Komentarze