Ciasto szpinakowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam szpinakowe ciasta. Zachęcają do zjedzenia swoim smakiem i kolorem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm

    300 g świeżego szpinaku baby
    1 szklanka oleju rzepakowego
    sok z 1/2 cytryny
    1 szklanka białego cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    5 jajek
    ok 350-400g mąki tortowej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka borówek
    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak, olej oraz sok z cytryny miksujemy blenderem do całkowitego rozdrobnienia.
    Do „papki” wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Zmieniamy blender na mikser i ubijamy przez ok 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i na niskich obrotach ubijamy przez 3 minuty. Dorzucamy borówki i mieszamy je z ciastem. Przekładamy całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 1 godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować