Ciasto "Styropian"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny sernik bez sera w wersji bezglutenowej. Kruche,żółte ciasto z pysznym różowym wnętrzem z nutą kokosa smakuje wybornie-najlepiej ze szklanką mleka lub kawą. Można go również zrobić z mąki pszennej, choć nie będzie tak kruche i w takim pięknym kolorze. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 2 szkl mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
    3 łyżki cukru pudru
    150 g masła
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    3 żółtka
    pianka: 3 białka
    2 szkl jogurtu naturalnego
    2 budynie jaglane malinowe (na 500 ml mleka)
    1/2 szkl cukru pudru
    3 łyżki wiórków kokosowych
    oraz blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "styropian" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z cukrem pudrem, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy ze sobą jogurt z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym oraz wiórkami kokosowymi. Ubite białka delikatnie łączymy z masą jogurtową. Różową masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy schłodzone kruche ciasto kukurydziane. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować