Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką

4.51 (168 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie i wilgotne ciasto z pyszną maślaną kruszonką i jagodami - smak lata;)

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    200ml kwaśnej śmietany 12%
    100ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
    2/3 szklanki cukru
    1,5 szklanki jagód

    kruszonka:
    80g masła
    80g cukru
    2/3 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z cukrem, śmietaną, olejem.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
    Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
    Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście równomiernie wyłożyć jagody, posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
    Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
    Udanych wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować