Ciasto "smakoszek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodawac po jednym żółtku oraz mąkę przesianą z proszkiem mieszać ręcznie za pomocą łyżki. Pod koniec dodać olej.
2.Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kokos, do drugiej mak a do trzeciej kakao. Ciasto układać na przemian łyżka na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Dodać pokrojone brzoskwinie i wyłożyć na przestudzoną ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na galaretkę ułożyć biszkopty.
4.Krem kawowy:
Śmietankę ubić wraz z 1 łyżka cukru następnie dodać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z wodą. Dodać do kremu i wieszać, żelatyna powinna mieć temperaturę pokojową w przeciwnym wypadku krem może się zważyć. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Czekoladę zetrzeć na tarku, posypać ciasto. Całość schłodzić.
Porady
Ciasto.mozeky napaczowac np. Przegotowaną woda z cytryną i łyżka alkoholu
Komentarze