REKLAMA

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

wyświetlono: 1620 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Doskonałe połączenie sera, orzechów i maku, czyli dla każdego coś dobrego.

opublikowany: 04.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dkg mąki pszennej
    10 dkg cukru pudru
    4 gotowane żółtka
    1 surowe jajko
    25 dkg margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Orzechy:
    25 dkg orzechów włoskich mielonych
    1 szklanka cukru pudru
    pół szklanki mleka
    12 dkg margaryny
    2 jajka

    Mak:
    30 dkg maku
    15 dkg cukru pudru
    2 białka
    olejek migdałowy
    olejek rumowy
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kawy prawdziwej
    1 łyżeczka kakao

    Ser:
    50 dkg sera białego
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    olejek pomarańczowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto serowo-makowo-orzechowe 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.

    Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
  • Ciasto serowo-makowo-orzechowe 2. Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy.

    Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy.

    Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów.
  • Ciasto serowo-makowo-orzechowe 3. Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Na orzechy i mak wlewamy ser i rozsmarowujemy.
  • Ciasto serowo-makowo-orzechowe 4. Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser.
  • Ciasto serowo-makowo-orzechowe 5. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

    Jak ciasto wystygnie polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bietka 15608573_10209994744458189_1327075467_o

Ciasto makowo-orzechowe

Pyszne ciacho na każdą okazję.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 04.01.2014 | wyświetlono: 1445 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE