Ciasto serowo-makowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
2.Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy.
Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy.
Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów.
3.Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na orzechy i mak wlewamy ser i rozsmarowujemy.
4.Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser.
5.Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Jak ciasto wystygnie polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Komentarze