Ciasto makowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika.
Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy.
Mak i orzechy dzielimy na dwie części.
2..Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie,
3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski.
4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika .
5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy.
6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem.
7. Wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
8.Po upieczeniu polewamy lukrem i polewą i robimy mozaikę.
Komentarze