Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    20 dkg mąki pszennej
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego )

    Masa serowa:
    50 dkg sera białego
    12 dkg margaryny
    20 dkg cukru pudru
    3 jajka
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa orzechowa:
    10 dkg orzechów włoskich
    4 jajka
    10 dkg cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 2. Masę makowa z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy.
  • Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 3. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy po łyżce zmielonego lub zmiksowanego sera, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki i ubite białka, delikatnie mieszamy, wykładamy na mak i rozsmarowujemy.
  • Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 4. Masa orzechowa: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wykładamy na ser i rozsmarowujemy.
  • Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 5. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wysypujemy z formy, polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować