Ciasto serowo - makowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    szczypta soli
    margaryna
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWO - MAKOWA:
    1/2 l śmietany 18%
    1/2 kg serka homogenizowanego waniliowego
    3/4 szklanki suchego maku
    6 łyżek cukru pudru
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    4 białka
    ok. 40 - 60 dag wiśni wydrylowanych

    KRUSZONKA:
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto serowo - makowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić i wyłożyć do formy (25/35 cm.). Podpiec ok. 15 - 20 min. w temp. 170*C.
  • 2. MASA SEROWO - MAKOWA:
    Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczną i makiem. Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. KRUSZONKA:
    Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i zagnieść palcami.
  • 4. ZŁOŻENIE:
    Na wystudzony i podpieczony spód rozłożyć osączone wiśnie, zalać masą serowo - makową. Posypać kruszonką. Piec ok. 40 - 50 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować