Serowo - makowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania do masy dodać ser i cały czas ucierać, następnie dodać po jednym jajku i proszek budyniowy.
Lukier
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody.
Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, następnie wyłożyć całą masę makową na nią wylać masę serową.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki z których ułożyć ozdobnie kratkę na wierzchu ciasta.
Piec około 1 godziny w temp.190st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać przygotowanym lukrem i odstawić do całkowitego zaschnięcia lukru.
Ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Komentarze