Serowo - makowe ciasto

4.5 (152 ocen)

Ciasto które u mnie jest zawsze kiedy mam na nie ochotę i to bez znaczenia na porę roku.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    1.5 łyżeczki proszku
    Masa serowa:
    1/2 kg sera do serników
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    1/2 kostki margaryny
    1 budyń waniliowy
    dodatkowo:
    1 puszka masy makowej
    cukier puder
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serowo - makowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
    Masa serowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania do masy dodać ser i cały czas ucierać, następnie dodać po jednym jajku i proszek budyniowy.
    Lukier
    Cukier puder utrzeć do białości z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody.

    Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta, następnie wyłożyć całą masę makową na nią wylać masę serową.
    Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki z których ułożyć ozdobnie kratkę na wierzchu ciasta.
    Piec około 1 godziny w temp.190st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać przygotowanym lukrem i odstawić do całkowitego zaschnięcia lukru.
    Ciasto jest najlepsze dopiero następnego dnia po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować