20 dag masło
2 żółtka
1 jajko
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa mango :
400 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
200 g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
2 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny płaskich
300 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
Masa serowa:
400 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
5 łyżeczek żelatyny
300 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
Ciasto serowe z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagnieść je. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, następnie wyjąć rozwałkować na wielkość formy i upiec w temp. 160 stopni. Ostudzić.
Zmiksować twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier puder. Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, przestudzić. Żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masę mango wyłożyć borówki.
Masę serową robimy tak samo jak masę mango pomijając pulpę z owoców oraz sok cytrynowy. Masę wylać na ciasto, udekorować borówkami i schłodzić kilka godzin.
Porady
Można zamiast mango dodać np. brzoskwinie z puszki zmiksowane na jednolitą gładką masę.
Komentarze