Ciasto serowe z borówką i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki umyj i osusz.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy, ucieraj razem do białości.
2.Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
3.Wówczas dodaj ser i miękkie masło, zmiksuj. Stopniowo dodawaj na przemian mleko i mąkę, wymieszaj aż do połączenia się składników.
4.Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do tortownicy. Na wierzch wyłóż borówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykryj je folią. Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na pół.
5.Śmietankę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru (możesz dodać śmietan – fix, wówczas śmietana będzie sztywniejsza). Ciasto przełóż śmietanką. Możesz śmietankę wyłożyć łyżką lub przy pomocy szprycy. Do śmietanki dodaj kilka borówek. Ciasto przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego!
Komentarze