Ciasto serowe z borówką i śmietanką

0 (0 ocen)

Ciasto jest słodziutkie i wilgotne. Idealnie pasuje do niego bita śmietana. To wspaniała letnia propozycja dla łasuchów.

Składniki:

  • • 150g serka śmietankowego trzykrotnie zmielonego,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • 2 szklanki mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 jajka,
    • 1 łyżka cukru waniliowego,
    • ½ szklanki cukru,
    • 50g masła,
    • Szczypta soli,
    • 100g borówek amerykańskich + kilka do kremu,
    • 400g śmietany kremówki,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • Ewentualnie śmietan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto serowe z borówką i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto serowe z borówką i śmietanką 1. Borówki umyj i osusz.
    Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy, ucieraj razem do białości.
  • Ciasto serowe z borówką i śmietanką 2. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto serowe z borówką i śmietanką 3. Wówczas dodaj ser i miękkie masło, zmiksuj. Stopniowo dodawaj na przemian mleko i mąkę, wymieszaj aż do połączenia się składników.
  • Ciasto serowe z borówką i śmietanką 4. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do tortownicy. Na wierzch wyłóż borówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykryj je folią. Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na pół.
  • Ciasto serowe z borówką i śmietanką 5. Śmietankę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru (możesz dodać śmietan – fix, wówczas śmietana będzie sztywniejsza). Ciasto przełóż śmietanką. Możesz śmietankę wyłożyć łyżką lub przy pomocy szprycy. Do śmietanki dodaj kilka borówek. Ciasto przechowuj w lodówce.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Borówki amerykańskie Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować