Ciasto z kremem Kubusiowym, śmietanką i galaretką

4.92 (166 ocen)

  • 40 min

Eleganckie ciasto, z pięknymi kolorami i ciekawą strukturą mas. Aksamitne, puszyste i delikatne ciasto. Bananowy krem, cytrynowa galaretka i bita śmietaną z dodatkiem czekolady tworzą harmonijną całość, która wspaniale smakuje. Ciasto podbije podniebienia każdego smakosza słodkości!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem Kubusiowy:
    900ml soku bananowego Kubuś
    3 budynie waniliowe bez cukru
    100 g miękkiego masła

    Wkładka galaretkowa:
    2 galaretki cytrynowe
    3 szklanki wody

    Chmurka śmietanowa
    330 ml śmietany 30%
    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    6 kostek startej na małych oczkach czekolady
Wystaw ocenę:

4.92 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem kubusiowym, śmietanką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem Kubusiowy:Sok przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w ¾ szklanki wody, wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 3. Wkładka galaretkowa: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić.
  • 4. Chmurka śmietanowa Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli chłodną żelatynę, na końcu dołożyć czekoladę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 5. Przełożene:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć większą część kremu Kubusiowego, delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na galaretkę delikatnie rozsmarować połowę chmurki śmietanowej. Przykryć pozostałym biszkoptem. Na wierzch dać krem, a na niego chmurkę. Całość posypać startą czekoladą.

Porady

Smak soku można dowolnie zmieniać dopasowując do niego smak galaretek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować