Ciasto z kremem Kubusiowym, śmietanką i galaretką

  • wyświetlono: 10442 |
  • dodany do książki kucharskiej: 26 |
  • polecenia: 1

Eleganckie ciasto, z pięknymi kolorami i ciekawą strukturą mas. Aksamitne, puszyste i delikatne ciasto. Bananowy krem, cytrynowa galaretka i bita śmietaną z dodatkiem czekolady tworzą harmonijną całość, która wspaniale smakuje. Ciasto podbije podniebienia każdego smakosza słodkości!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
5jajek
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
¾ szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Krem Kubusiowy:
900ml soku bananowego Kubuś
3 budynie waniliowe bez cukru
100 g miękkiego masła

Wkładka galaretkowa:
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki wody

Chmurka śmietanowa
330 ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 kostek startej na małych oczkach czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem Kubusiowym, śmietanką i galaretką

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem Kubusiowy:Sok przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w ¾ szklanki wody, wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 3. Wkładka galaretkowa: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić.
  • 4. Chmurka śmietanowa Żelatynę rozpuścić w 0,2 szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli chłodną żelatynę, na końcu dołożyć czekoladę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 5. Przełożene:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć większą część kremu Kubusiowego, delikatnie wyłożyć tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na galaretkę delikatnie rozsmarować połowę chmurki śmietanowej. Przykryć pozostałym biszkoptem. Na wierzch dać krem, a na niego chmurkę. Całość posypać startą czekoladą.

Porady

Smak soku można dowolnie zmieniać dopasowując do niego smak galaretek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

malinowe

Dodane przez: oluś

Ciasto malinowe z kremem i galaretką

Malinowy krem w połączeniu z delikatnym...

image-1ujgs6f

Dodane przez: wiesiołek

Ciasto Zebra z owocami, galaretką i kremem

Upiekłam zebrę, połowę moje łasuchy...

LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

LEŚNY MECH – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM,...

Ciasto z dodatkiem szpinaku, który...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE