Ciasto Różowa Jeżynka - przekładane galaretką i kremem

  • wyświetlono: 680 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Orzeźwiające ciacho przekładane galaretką i kremem. Idealne na upalne dni. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej

Krem jeżynowy:
200 g miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 szkl. zmiksowanych jeżyn
½ szkl. wody
1 budyń waniliowy

Warstwa z galaretką:
1 galaretka czerwona, np. wiśniowa
½ szkl. zmiksowanych jeżyn
1 szkl. gorącej wody

Dodatkowo:
¼ tabliczki białej czekolady, startej
garść jeżyn do dekoracji
kilka okrągłych biszkopcików

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Różowa Jeżynka - przekładane galaretką i kremem

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Następnie wyjąc i pozostawić do wystudzenia.
  • image-212yp792. Krem: Zmiksowane jeżyny zagotować z cukrem. W wodzie rozpuścić budyń, wlać do gotujących się jeżyn. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
  • 3. Warstwa z galaretką: Galaretkę rozpuścić w wodzie, przestudzić. Dodać zmiksowane jeżyny i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.
  • image-24v2m4x4. Składanie: Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Z biszkoptu wyciąć dwa prostokąty: pierwszy o dolnych wymiarach keksówki, drugi troszkę większy. Mniejszy biszkopt umieścić w keksówce, wysmarować go kremem jeżynowym i posypać startą, białą czekoladą. Przykryć większych biszkoptem. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić do całkowitego stężenia. Następnie wysmarować kremem jeżynowym i ponownie posypać startą, białą czekoladą. Na wierzch umieścić okrągłe biszkopciki. Dobrze docisnąć w krem. Całość schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Schłodzone ciasto odwrócić do góry dnem, zdjąć formę oraz folię/ papierem i udekorować pozostałym kremem, jeżynami i posypać białą czekoladą. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptkremjeżynyczekolada białaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

"Afrykańczyk"

Dodane przez: anabella89

Afrykańczyk, czyli ciasto makowe przekładane...

Przepis ten mam z książki "100...

Ciasto mega malinowe z galaretką

Dodane przez: juchab

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

W sezonie malinowym, grzechem by...

Biszkoptowe z kremem cappuccino i wiśniami z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i...

Delikatne ciasto z pysznym kremem...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Dodane przez: mzka

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Ciasto to znalazłam już jakiś czas...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: elka72

Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną...

Jesień to idealna pora na marchewkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE