Ciasto pijak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę.
2.Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka z dodatkiem cukru, budynie rozrobić w dodatkowych 200 ml. Wlewać do gotującego się mleka cienkim strumieniem. Podczas gotowania budyń dość intensywnie mieszać - nie mogą powstać grudki, budyń ma być gładki.Odstawić do wystudzenia.
3.Przygotować biszkopt ciemny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksować na średnich obrotach do czasu połączenia składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut ( do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić.
4.W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo – kokosowy (pieczemy go w blaszce o tych samych wymiarach). Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut.Studzimy.
5.Przygotować krem. Masło utrzeć na puch mikserem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę.
Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
6.Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym.
Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować.
7.Biszkopty maczać w wódce i układać w równych rzędach na kremie ze śliwką.
Przygotować polewę. Składniki na polewę przełożyć do małego rondelka - rozpuścić cały czas mieszając, jednak nie doprowadzać do wrzenia.
Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze