Ciasto piankowe z śliwkami, gruszkami i daktylami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Lubię dawać nową odsłonę klasycznym ciastom, które bazowy przepis jest w mojej rodzinie od lat.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka-250 ml
    Składniki ciasta kruchego:
    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    Kostka masła
    Pół szklanka cukru pudru
    3 łyżki śmietany 12%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki pianki:
    5 białek
    Pół szklanki oleju rzepakowego
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    Pół szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    Ponadto:
    Kilka łyżek bułki tartej do podsypania ciasta
    25 dag śliwek
    Około 3 duże gruszki
    Mała paczka suszonych daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto piankowe z śliwkami, gruszkami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodaj zimne masło, cukier i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę 24 cm na 38m wysyp bułką tartą, a drugą część ciasta rozdrobnij na małe kawałeczki.
  • 2. Przygotuj piankę. białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier, ubijaj, aż do rozpuszczenia. Wsyp też proszek budyniowy nie przerywając ubijania. Na końcu wlej powoli małymi partiami olej i ponownie zmiksuj całość.
  • 3. . Na ciasto kruche wyłóż pokrojone kawałki daktyli, gruszek, piankę, kawałki śliwek i kawałeczki drugiej części ciasta. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki Daktyle

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dzień matki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować