Ciasto piankowe z śliwkami, gruszkami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia przez sitko. Dodaj zimne masło, cukier i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną wyłóż na blaszkę 24 cm na 38m wysyp bułką tartą, a drugą część ciasta rozdrobnij na małe kawałeczki.
2.Przygotuj piankę. białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier, ubijaj, aż do rozpuszczenia. Wsyp też proszek budyniowy nie przerywając ubijania. Na końcu wlej powoli małymi partiami olej i ponownie zmiksuj całość.
3.. Na ciasto kruche wyłóż pokrojone kawałki daktyli, gruszek, piankę, kawałki śliwek i kawałeczki drugiej części ciasta. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze