Ciasto orzechowo-kokosowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia Białka ubić na sztywno, po łyżce dodawać cukier nadal ubijać.Zmniejszyc obroty miksera i dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Dodać zmielone orzechy, siekane orzechy i wiórki kokosowe delikatnie mieszając łyżką. Z tak przygotowanego ciasta upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
2.Z podanej ilości mleka odlać ok 1/2 szklanki i dokładnie wymieszać z mąkami i żółtkami. Do reszty mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego mleka, wlać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Gotować ok 2 minuty. Do gorącego budyniu wsypać cappuccino i dokładnie wymieszać. Garnek z budyniem zakryć folią aluminiową, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, dodać stopniowo zimny budyń i ucierać aż masa będzie gładka, dodać alkohol, wymieszać.
3.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie odcedzić z kompotu. Oba placki można naponczować naparem z kawy i 2 łyżkami alkoholu.
4.Pierwszy placek smarujemy ok. 1/2 kremu na to układamy biszkopty namoczone w kawie. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę oraz wiśnie z kompotu. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie rozsmarować drugą część masy (ok. 3 łyżki masy można zostawić do posmarowania wierzchu). Masę przykrywamy drugim plackiem, smarujemy masą, obsypać mielonymi orzechami i kokosem.Całość schłodzić kilka godzin aby smaki się wyrównały.
Komentarze