CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

4.5 (173 ocen)

Jedno z ciast które piekłam na Komunię Sw. mojego synka. Ciasto bardzo smaczne, polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 białek
    20 dag cukru
    3 żółtka
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    10 dag orzechów włoskich siekanych
    10 dag kokosu
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    20 dag masła
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki suchej kawy cappuccino
    1 - 2 łyżki alkoholu

    Dodatkowo:
    okrągłe biszkopty
    wiśnie z 1 l kompotu
    2 galaretki wiśniowe
    2 szklanki przegotowanej wody

    1 szklanka wrzątku
    2 łyżeczki kawy ropuszczalnej

    mielone orzechy do posypania
    kokos do posypania

    Forma: 25 cm/ 35 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto orzechowo-kokosowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia Białka ubić na sztywno, po łyżce dodawać cukier nadal ubijać.Zmniejszyc obroty miksera i dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Dodać zmielone orzechy, siekane orzechy i wiórki kokosowe delikatnie mieszając łyżką. Z tak przygotowanego ciasta upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
  • 2. Z podanej ilości mleka odlać ok 1/2 szklanki i dokładnie wymieszać z mąkami i żółtkami. Do reszty mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego mleka, wlać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Gotować ok 2 minuty. Do gorącego budyniu wsypać cappuccino i dokładnie wymieszać. Garnek z budyniem zakryć folią aluminiową, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, dodać stopniowo zimny budyń i ucierać aż masa będzie gładka, dodać alkohol, wymieszać.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie odcedzić z kompotu. Oba placki można naponczować naparem z kawy i 2 łyżkami alkoholu.
  • 4. Pierwszy placek smarujemy ok. 1/2 kremu na to układamy biszkopty namoczone w kawie. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę oraz wiśnie z kompotu. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie rozsmarować drugą część masy (ok. 3 łyżki masy można zostawić do posmarowania wierzchu). Masę przykrywamy drugim plackiem, smarujemy masą, obsypać mielonymi orzechami i kokosem.Całość schłodzić kilka godzin aby smaki się wyrównały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować