CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

  • wyświetlono: 2077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jedno z ciast które piekłam na Komunię Sw. mojego synka. Ciasto bardzo smaczne, polecam.

Magster

Składniki

Ciasto:
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag orzechów włoskich siekanych
10 dag kokosu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
20 dag masła
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchej kawy cappuccino
1 - 2 łyżki alkoholu

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
wiśnie z 1 l kompotu
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki przegotowanej wody

1 szklanka wrzątku
2 łyżeczki kawy ropuszczalnej

mielone orzechy do posypania
kokos do posypania

Forma: 25 cm/ 35 cm

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia Białka ubić na sztywno, po łyżce dodawać cukier nadal ubijać.Zmniejszyc obroty miksera i dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Dodać zmielone orzechy, siekane orzechy i wiórki kokosowe delikatnie mieszając łyżką. Z tak przygotowanego ciasta upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.
  • 2. Z podanej ilości mleka odlać ok 1/2 szklanki i dokładnie wymieszać z mąkami i żółtkami. Do reszty mleka wsypać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego mleka, wlać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami, cały czas energicznie mieszając. Gotować ok 2 minuty. Do gorącego budyniu wsypać cappuccino i dokładnie wymieszać. Garnek z budyniem zakryć folią aluminiową, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, dodać stopniowo zimny budyń i ucierać aż masa będzie gładka, dodać alkohol, wymieszać.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wiśnie odcedzić z kompotu. Oba placki można naponczować naparem z kawy i 2 łyżkami alkoholu.
  • 4. Pierwszy placek smarujemy ok. 1/2 kremu na to układamy biszkopty namoczone w kawie. Na biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę oraz wiśnie z kompotu. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie rozsmarować drugą część masy (ok. 3 łyżki masy można zostawić do posmarowania wierzchu). Masę przykrywamy drugim plackiem, smarujemy masą, obsypać mielonymi orzechami i kokosem.Całość schłodzić kilka godzin aby smaki się wyrównały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto imieninoweciastokomunijneciasto orzechamiciasto kokosemciasto wiśniami i galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia

Niezwykle sycący deser z kaszy...

Ciasto kokosowo - orzechowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto kokosowo - orzechowe

Kolejne ciasto ze starego żółtego...

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

A o to druga wersja ciasta o trzech...

image-0j2939p

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Trufelek orzechowo-kokosowy

Delikatne biszkopty orzechowy i...

ciasto orzechowo-kokosowe

Dodane przez: aniulek123

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE

Jedno z moich ulubionych ciast:)

Orzechowo-kokosowa pokusa

Dodane przez: monikaT83

Ciasto Orzechowo-kokosowa pokusa

Zapraszam na pyszne ciasto, masa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE