Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Całe jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać olej nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy powoli dodawać obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki. Piec ok. 20 minut w temp 200°C.
2.Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną masę. Podczas ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp 200°C.
3.Kulki kokosowe: Wodę zagotować, wsypać cukier, rozpuścić i ostudzić. Dodać połowę wiórków, miękkie masło, mleko w proszku, drobno pokruszone wafle i zmiksować. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Z masy uformować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w pozostałych wiórkach.
4.Masa: Odrobinę mleka odlać, rozpuścić w nim kakao oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka. Nie przerywając mieszania ugotować budyń. Masło zmiksować z margaryną a następnie cały czas ucierając dodawać cukier oraz po łyżce zimnego budyniu.
5.Ciasto kakaowe cienko posmarować dżemem a następnie wyłożyć połowę masy. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć pozostałą masę. Powciskać w nią kulki kokosowe, udekorować według uznania.
Komentarze