Ciasto orzechowo-kokosowe

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, które zawsze robi dobre wrażenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x36 cm
    Ciasto kakaowe: 4 jajka, pół szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ciasto orzechowe: 1 szklanka cukru, 250 g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek, 1 op. cukru waniliowego (16 g), 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kulki kokosowe: 200 g wiórków kokosowych, 1 niepełna szklanka cukru, pół szklanki wody, 250 g mleka w proszku, 2 wafle andruty, 200 g masła
    Masa: 2/3 szklanki cukru, 250 g margaryny, 200 g masła, 50 g kakao, 6 żółtek, 1 op. cukru waniliowego (16 g), 9 łyżek mleka
    Dodatkowo: dowolny dżem, papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Całe jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać olej nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy powoli dodawać obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki. Piec ok. 20 minut w temp 200°C.
  • 2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną masę. Podczas ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Powoli wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp 200°C.
  • 3. Kulki kokosowe: Wodę zagotować, wsypać cukier, rozpuścić i ostudzić. Dodać połowę wiórków, miękkie masło, mleko w proszku, drobno pokruszone wafle i zmiksować. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Z masy uformować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w pozostałych wiórkach.
  • 4. Masa: Odrobinę mleka odlać, rozpuścić w nim kakao oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać żółtka. Nie przerywając mieszania ugotować budyń. Masło zmiksować z margaryną a następnie cały czas ucierając dodawać cukier oraz po łyżce zimnego budyniu.
  • 5. Ciasto kakaowe cienko posmarować dżemem a następnie wyłożyć połowę masy. Przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć pozostałą masę. Powciskać w nią kulki kokosowe, udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować