Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

4.47 (193 ocen)

Pyszne ciasto orzechowo- kokosowe przełożone kremem brzoskwiniowym z kawałkami brzoskwiń, pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    100 gram mielonych orzechów
    200 gram cukru
    100 gram mąki pszennej
    5 łyżek bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt kokosowy:
    6 białek
    0,5 szklanki cukru
    200 gram wiórek kokosowych
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 puszka brzoskwiń
    6 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    250 gram masła
    Sok z połowy cytryny
    Dodatkowo:
    Papier do pieczenia
    100 gram gorzkiej czekolady
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy wymieszane z bułką tartą, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt kroimy na pół.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, miksując stopniowo wsypujemy cukier, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut.
  • 3. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na małe kawałki. Syrop uzupełniamy wodą żeby było 0,5 litra płynu, odlewamy pół szklanki, miksujemy z budyniem, mąką i żółtkami, pozostały syrop zagotowujemy z cukrem, wlewamy wymieszany budyń, ciągle mieszając gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy.
  • 5. Na dolną część biszkoptu orzechowego wykładamy połowę kremy brzoskwiniami, przykrywamy biszkoptem kokosowym, wykładamy pozostały krem, przykrywamy wierzchnią częściom biszkoptu orzechowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować