Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 2154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto orzechowo- kokosowe przełożone kremem brzoskwiniowym z kawałkami brzoskwiń, pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje.

bogusia82

Składniki

Biszkopt orzechowy:
6 jajek
100 gram mielonych orzechów
200 gram cukru
100 gram mąki pszennej
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
6 białek
0,5 szklanki cukru
200 gram wiórek kokosowych
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
250 gram masła
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
100 gram gorzkiej czekolady
Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy wymieszane z bułką tartą, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt kroimy na pół.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, miksując stopniowo wsypujemy cukier, na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę przelewamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35-40 minut.
  • 3. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na małe kawałki. Syrop uzupełniamy wodą żeby było 0,5 litra płynu, odlewamy pół szklanki, miksujemy z budyniem, mąką i żółtkami, pozostały syrop zagotowujemy z cukrem, wlewamy wymieszany budyń, ciągle mieszając gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy.
  • 5. Na dolną część biszkoptu orzechowego wykładamy połowę kremy brzoskwiniami, przykrywamy biszkoptem kokosowym, wykładamy pozostały krem, przykrywamy wierzchnią częściom biszkoptu orzechowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylana deserświętaboże narodzenieimprezado kawyimieninynowy rokuroczystość rodzinnaciasto z krememCiasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-1odyuuc

Dodane przez: Magster

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

Jedno z ciast które piekłam na...

Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym z kremem

Dodane przez: juchab

Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym...

Bardzo smakowity serniczek z kilkoma...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: anik9

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne ciasto, polecam!

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem adwokatowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym...

image-0sn4mro

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Piegusek kokosowo-brzoskwiniowy

Ciasto na bazie białek i maku połączone...

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto codzienne, ale idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE