Ciasto maślankowe z morelami i porzeczkami

1 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest pyszne, proste i zawsze się udaje. Polecam serdecznie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    4 jajka
    Pół szklanki roztopionego masła
    1 szklanka maślanki
    ¾ szklanki cukru kryształu
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ponadto:
    3 świeże morele
    1/3 szklanki drobnych porzeczek czarnych
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto maślankowe z morelami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej. W jednej misce wymieszaj dokładnie (ale dość krótko) trzepaczką składniki płynne: jajka, masła, maślankę. W drugiej misce wymieszaj składniki sypkie: oba rodzaje cukru, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Następnie do składników płynnych dodaj suche i wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 30 na 11 cm. Do środka powciskaj kawałki moreli, a na wierzch wyłóż porzeczki. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (aż się zrumieni i zacznie ostawać od blaszki). W trakcie pieczenia przykryj wierzch ciasta, aby się nie spiekło
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Suszone morele Morele Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować