Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.
Gdy będzie stygł przygotujemy spody.
2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.
Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej
2.spody
Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
Mieszamy.
Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.
Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
Jak się klei trzeba podsypać mąką.
Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.
Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
można też wałkować na papierze, ale mi lepiej robiło się na blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-)
Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.
Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.
3.po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.
masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch
Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy.Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
4.Ostatnia warstwa to ma być masa.
Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
Posypujemy ciasto i gotowe :-) ciasto chowamy na 12 godzin do lodówki, pięknie namięknie i będzie rozpływało się w ustach :-) Polecam
Komentarze