ciasto marlenka

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

najlepsze ciast pod słońcem z masą kajmakową i miodowymi spodami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Przepis na blaszkę 25x25cm

    SKŁADNIKI

    spody miodowe

    -125g masła lub margaryny
    -2,5-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    -4 łyżki miodu
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -3/4 łyżki sody oczyszczonej
    -1 łyżka octu
    -2 jajka

    masa

    -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
    -3 szklanki mleka
    -400g masy kajmakowej
    -250g margaryny lub masła

    dodatkowo


    -garść orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.
    Gdy będzie stygł przygotujemy spody.

    2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
    2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.

    Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej
  • ciasto 2. spody

    Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
    Mieszamy.

    Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.
    Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.

    Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
    Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
    Jak się klei trzeba podsypać mąką.

    Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.

    Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
    można też wałkować na papierze, ale mi lepiej robiło się na blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-)

    Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.

    Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.
  • . 3. po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.

    masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch
    Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy.

    Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy.Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • . 4. Ostatnia warstwa to ma być masa.

    Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
    Posypujemy ciasto i gotowe :-) ciasto chowamy na 12 godzin do lodówki, pięknie namięknie i będzie rozpływało się w ustach :-) Polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

czeskie

To może cię zainteresować