ciasto marlenka

  • wyświetlono: 13285 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

najlepsze ciast pod słońcem z masą kajmakową i miodowymi spodami.

P1018962_Fotor
  • 120min

Składniki

Przepis na blaszkę 25x25cm

SKŁADNIKI

spody miodowe

-125g masła lub margaryny
-2,5-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
-4 łyżki miodu
-3/4 szklanki cukru pudru
-3/4 łyżki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu
-2 jajka

masa

-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3 szklanki mleka
-400g masy kajmakowej
-250g margaryny lub masła

dodatkowo


-garść orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto marlenka

  • 1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.
    Gdy będzie stygł przygotujemy spody.

    2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
    2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.

    Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej


  • ciasto2. spody

    Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
    Mieszamy.

    Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.
    Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.

    Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
    Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
    Jak się klei trzeba podsypać mąką.

    Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.

    Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
    można też wałkować na papierze, ale mi lepiej robiło się na blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-)

    Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.

    Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.
  • .3. po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.

    masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch
    Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy.

    Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy.Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • .4. Ostatnia warstwa to ma być masa.

    Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
    Posypujemy ciasto i gotowe :-) ciasto chowamy na 12 godzin do lodówki, pięknie namięknie i będzie rozpływało się w ustach :-) Polecam

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

Ciasto Lion

Dodane przez: joanna30

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE