Ciasto "Marlenka"

4.5 (198 ocen)

  • 20 godz.

Ciasto "Marlenka" to aromatyczny, miodowy i wilgotny przekładaniec. Idealny na święta i inne rodzinne uroczystości.

  • 20 godz.

Składniki:



  • SKŁADNIKI: blaszka o wymiarach 25x30 cm;
    czas przygotowania 90 minut + czas oczekiwania 24 godzin

    KREM:


    5 żółtek
    0,75 l mleka
    60 g cukru(3 łyżki)
    60 g maki pszennej(2 łyżki)
    30 g maki ziemniaczanej(1 łyżka)
    250 g miękkiego masła
    400 g masy kajmakowej




    CIASTO:


    125 g masła
    5 łyżek miodu (wielokwiatowy, gryczany)
    200 g cukru trzcinowego
    cukier waniliowy
    łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny
    3 jaja
    700 g mąki
    Mąka do podsypania podczas wałkowania.

    Dekoracja:

    50 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka





Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Kajmak

Ciasto "marlenka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń domowy tj. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem i mąką. Zalać wrzącym mlekiem i gotować 2 minuty, żeby budyń zgęstniał.
    Gorący przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni. Zapobiegnie to powstania kożucha. Pozostawić do ostygnięcia.
    Masło utrzeć do białości. Do utartego dodać w kilku partiach masę kajmakową, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy kajmakowej dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy.
  • 2. Ciasto:
    Do średniego rondelka włożyć masło, miód, cukier. Podgrzewać mieszając, aż rozpuści się cukier i masło. Wsypać sodę i dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, masa zacznie się pienić. Do gorącej dodać po jednym jajku, za każdym razem energicznie mieszać rózgą, żeby połączyć je z masą. Dodać większą część mąki i dokładnie wymieszać łyżką. Na stolnicę wysypać pozostałą część mąki, wylać miodową masę(ciepłą) i zagnieść ciasto.
    Ciasto jest bardzo plastyczne.
    Ciasto podzielić na 6 części. Każdą należy cienko rozwałkować na papierze na wielkość naszej blaszki, podsypując mąką. Piec na złoty kolor w 180'C ok. 10 minut.
  • 3. Upieczone blaty ułożyć ostrożnie jeden na drugim, pozostawiając papier między blatami.
    Jeden blat pokruszyć do dekoracji. Pozostałe pięć przełożyć kremem. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy okruszkami z blatu. Przykryć pergaminem i lekko obciążyć drewnianą deską i dwoma kilogramami cukru. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą z mlekiem.
    Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej pół godziny przed spożyciem.
    Smacznego:)

Porady

Ciasto "Marlenka" to aromatyczny, miodowy i wilgotny przekładaniec. Idealny na święta i inne rodzinne uroczystości. Składa się z 5-6 miodowych blatów, które przełożone są kremem kajmakowym. Pomimo dużej ilości placków, robi się je dość szybko. Ciasto należy zrobić dzień wcześniej, ponieważ kruche i miodowe blaty potrzebują czasu, żeby nabrać wilgoci z kremu. Przekładaniec im dłużej leżakuje, tym delikatniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować